projects-bg

Тековни проекти

Заедно во борба против корупција

Период 01.01.2018 - 31.04.2021

Донатор: Европска Унија

Цел на проектот: 

Основна цел на Проектот Заедно во борба против корупција е да придонесе за подршка и подобрување на капацитетите на граѓанскиот сектор за остварување на нивната улога на“ watchdogs“или контролор на работата на државните органи со цел законито и транспатрентно извршување на функцијата и за спречување на ризиците од корупција и злоупотреба на службената должност.

Специфична цел 1: Да се зголеми влијанието на новинарите, локалните здруженија на граѓани и медиумите во борбата против корупцијата, со посебен фокус на претставниците на етничките малцинства и на жените.

Специфична цел 2: Оваа цел е насочена кон континуирано следење на работата на Државното правобранителство во заштитата на државните средства и интереси, особено во административни и парнични постапки;

Специфична цел 3: Да се подигне свеста за проблемите со корупцијата преку лесно достапни медиуми;

Главни резултати: 

Р1: Зајакнати капацитети на новинарите и граѓанските активисти, посебно претставниците на етничките малцинства во мониторирање и детектирање на корупција, како и известување за неа;

Р2: Подобрување на амбиентот во македонските национални телевизии за продукција и емитување на истражувачки стории;

Р3: Подобрена фактографска обработка на податоци кои покажуваат коруптивни практики на јавни функционери;

Р4: Зголемена продукција на истражувачки стории од страна на локални медиумски работници (новинари) во областа на (анти)корупцијата;

Р5: Зајакнати и препознатливи граѓански организации како кредибилни актери во процесите за борбата против корупцијата;

Р6: Подигната свест за коруптивни практики.

Целна група: 

Истражувачки новинари, граѓанските организации, Државно правобранителство, Јавно обвинителство, Јавни функционери, Судство, Влада, Државна комисија за спречување на корупција, Агенција за катастер, јавноста, Биро за јавни набавки, медиуми, Централен регистар.

project-img project-img
news-bg

Новости

post-img

Годишната конференција во Заедно во борба против корупција 2021

Повеќе
post-img

АНАЛИЗА НА НАЦИОНАЛНАТА И КОМПАРАТИВНА ПРАВНА РАМКА РЕЛЕВАНТНА ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА КОРУПЦИЈАТА

Повеќе
post-img

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА: ИСПЛАТЕНИ НАД 15 МИЛИОНИ ЕВРА ПО СУДСКИ РЕШЕНИЈА ЗА ЕКСПРОПРИЈАЦИЈА НА ЗЕМЈИШТЕТО ЗА АВТОПАТОТ КИЧЕВО – ОХРИД, ОД КОИ 5 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ТРОШОЦИ

Повеќе
post-img

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА: Mенуваат националност за работно место

Повеќе
post-img

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА: Проблемот наречен Русино: Сметот се трупа и пали, решението сѐ уште на хартија

Повеќе
post-img

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА; Општините тонат во долгови - Тетово, Охрид и Карпош на врвот на листата

Повеќе
post-img

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА: ГАЗДИТЕ НА 408 КОМПАНИИ СЕ „КРИЈАТ“ ВO 28 ОФШОР ДРЖАВИ

Повеќе
post-img

Инфографици од Петтиот мониторинг извештај за работата на ДПРСМ

Повеќе
post-img

ПЕТТИ МОНИТОРИНГ ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА ДРЖАВНОТО ПРАВОБРАНИТЕЛСТВО НА РСМ

Повеќе
post-img

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА: Неверојатниот пат на пријателот на Самсоненко и Камчев до изборниот бизнис со билборди

Повеќе
post-img

Корупцијата убива

Корупцијата убива“ е насловот на проектот кој го спроведува Здружението за афирмација на мултимедијална уметност ИН-ВИ ИДЕА со седиште во Гостивар. Преку видео пораки и квалитетен истражувачки документарец овој проект има за цел да ја подигне јавната свест на граѓаните на Република Северна Македонија, особено на Полошкиот регион, за фаталните последици на корупцијата.

Повеќе
post-img

Трет повик за истражувачки стории

Повеќе
post-img

Корупциски отпечаток – Игра-тест на морален интегритет

Повеќе
post-img

КАДЕ Е ВИНАТА ЗА ВИСОКИОТ СТЕПЕН НА КОРУПЦИЈА ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА?

Повеќе
post-img

“Корупциски отпечаток” – тест на морален интегритет

Проектот цели кон подигнување на јавната свест за ризиците од корупција преку иновативна алатка за самопроцена на личната отпорност на корупција.

Повеќе
post-img

ИНФОГРАФИК: ЗАШТИТА НА ИМОТНИТЕ ПРАВА И ИНТЕРЕСИ ВО ПОСТАПКИТЕ НА ДЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЈА И ЕКСПРОПРИЈАЦИЈА

Повеќе
post-img

ИНФОГРАФИК: ДПРСМ ВО УЛОГА НА ЗАШТИТА НА ИМОТНИТЕ ПРАВА И ИНТЕРЕСИ

Повеќе
post-img

ИНФОГРАФИК: Транспарентност, отчетност и ефективност во работењето на ДПРСМ

Повеќе
post-img

Четврти мониторинг извештај за работата на Државното правобранителство на РСМ

Повеќе
post-img

Подарок под рака

Здружението на граѓани „Медиа плус“ работи на проектот „Подарок под рака“, чија цел е преку истражување на практиките на донирање, спонзорирање  и соработка на компаниите со општините, сакаме јавно да укажеме на можни коруптивни делувања, со што делуваме во сузбивањето на корупцијата преку зголемување на свеста кај граѓаните. При тоа, истражувачкото новинарство е една од алатките за постигнување на целта.

Повеќе
post-img

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА: Загадување - Кампањите 10 пати поскапи од мерните станици

Повеќе
post-img

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА: Мeдиумскиот простор нереформиран, сменети начините на контрола и влијание

Повеќе
post-img

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА: Општината Струга го удри меракот на 50 илјади квадрати од крајбрежниот струшки „Еуротел“

Повеќе
post-img

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА: Непотизам - Властите се менуваат, „роднините“ остануваат

Повеќе
post-img

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА: Излегуваат на виделина „грешките“ во скапите набавки на медицинска опрема

Повеќе
post-img

Прилепската арена сè уште празна

Повеќе
post-img

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА: Законски недоследности: Медали за едни, награди за други

Повеќе
post-img

Трет мониторинг извештај за работата на Државното правобранителство на РСМ

Повеќе
post-img

Годишна конференција

Повеќе
post-img

ВИДЕО: Извади ја корупцијата од под тепих

Повеќе
post-img

ПОВИК за доделување грантови на граѓански организации

Повеќе
post-img

Повик за истражувачки стории 2019

Повеќе
post-img

Одржана прес-конференција за Вториот мониторинг извештај за работата на Државното правобранителство на РСМ

Повеќе
post-img

Втор мониторинг извештај за работата на Државното правобранителство на РСМ

Повеќе
post-img

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА: МАТНИ МИЛИОНСКИ ТЕНДЕРИ ЗА ВОДОВОДНА ОПРЕМА

Повеќе
post-img

Едни фирми шијат, други кешираат

Повеќе
post-img

Повик за истражувачки стории

Повеќе
post-img

Извештај за медиумско известување за корупција во Македонија

Повеќе
post-img

Правен речник-поимник наменет за новинари

Повеќе
post-img

Прв мониторинг извештај за работата на Државното правобранителство на РМ

Повеќе