news-bg

Новости

Проект:
ЗАЕДНО ВО БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈА

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА: Загадување - Кампањите 10 пати поскапи од мерните станици

Автор: Јасминка Стојановска

Град Скопје за последниве три години потрошил најмалку 10 пати повеќе пари на кампањи, елаборати и истражувања во врска со загадувањето на животната средина отколку што државава потрошила за набавка на инструменти за мерните станици кои ја мерат загаденоста на воздухот низ целата нејзина територија. Само во 2019 година, скопските власти издвоиле досега рекордна сума за борба со загадувањето, година во која Скопје, а и државава станаа познати како едни од This project is funded by the European Union најзагадените места во Европа и светот. За разлика од Скопје, другите општини не одвојуваат многу средства за справување со загадувањето, а некои од нив се надеваат на ветрот како единствен спас од штетните честички од кои во државава годишно умираат најмалку 1.000 луѓе годишно.

Целосната сторија на македонски прочитајте ја на линкот подолу:

Загадување - Кампањите 10 пати поскапи од мерните станици

Целосната сторија на англиски прочитајте ја на линкот подолу:

Pollution - Campaigns ten times more expensive than measuring stations

Целосната сторија на албански прочитајте ја на линкот подолу:

Ndotja - Fushatat, dhjetëfish më të shtrenjta se stacionet matëse